Ballyroe Hotel

We were commissioned to design a replacement for the hotel’s single storey bar and function room. The hotel is an important institution in this rural area, used for weddings, funerals and other ceremonial events.

Set on a hill overlooking Tralee Bay, the views were to be prioritised and ancillary functions kept out of sight to the rear.

The entrance lobby connects the existing bedrooms to the new public annexe. A semi- circular bar includes dining booths, each with a door to the terrace outside. A small meeting room is tucked in behind. The ballroom is designed to have a spatial grandeur: curved steel trusses span the space, which has a perforated ceiling for a good acoustic environment. The room is lined with ribbed timber panelling and shutters, which open to reveal French doors to a garden cut into the hillside. The hotel restaurant sits on top of the bar: a continuous terrace makes the most of the panoramic views. The built-in furniture and much of the loose furniture was designed by CCN and made by local craftsmen. Carpets were bespoke designs.